21.03.2024

11 tips voor een vlotte sollicitatie

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, ook al ben je voorbereid. Daarom zetten we 11 tips op een rijtje die jij kan meenemen naar je volgend sollicitatiegesprek met Tecjobz.

Met deze tips kun je je goed voorbereiden en zelfverzekerd voelen tijdens je sollicitatiegesprek. Veel succes!

Voorbereiding is key

Onderzoek het bedrijf, de functie en de mensen met wie je het gesprek hebt. Ken de missie, visie en waarden van het bedrijf en bereid je voor op mogelijke vragen die ze kunnen stellen.
Dress to impress

Kleed je professioneel en gepast voor de functie waarvoor je solliciteert. Een verzorgde uitstraling maakt een goede eerste indruk. We hebben het niet over een op maat gemaakt pak, maar zorg dat je netjes en fatsoenlijk overkomt.
Wees punctueel

Kom op tijd voor het gesprek. Dit toont je betrokkenheid en respect voor de tijd van de interviewer.
Verkoop jezelf

Wees duidelijk over je sterke punten, ervaringen en vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Bereid concrete voorbeelden voor die je ervaringen en prestaties weergeven.
Luister actief

Luister goed naar de vragen die gesteld worden en geef relevante antwoorden. Wees ook attent op non-verbale signalen van de interviewer.
Stel vragen

Bereid een aantal vragen voor die je aan het einde van het gesprek kunt stellen. Dit toont je interesse in het bedrijf en de functie.
Wees zelfverzekerd maar bescheiden

Toon zelfvertrouwen tijdens het gesprek, maar vermijd arrogantie. Wees bereid om te leren en te groeien in de functie.
Toon enthousiasme

Laat je enthousiasme en passie voor de functie en het bedrijf zien. Een positieve houding kan je onderscheiden van andere kandidaten.
Let op je lichaamstaal

Let op je lichaamstaal, zoals oogcontact, handdruk en houding. Dit kan een sterke boodschap sturen over je zelfvertrouwen en professionaliteit.
Vermijd negativiteit

Eens je op zoekt gaat naar een andere job, wil dat zeggen dat je jouw huidige job achterlaat met een goede reden. Je mag die reden zeker en vast kort toelichten, maar maak het bedrijf niet zwart. Daar heeft niemand een boodschap aan en zo kom je verzuurd over.
Volg op na het gesprek

Als je aan het einde van het gesprek nog steeds interesse hebt, uit dit dan duidelijk in een bedanking. Bel of mail jouw recruiter zeker ook na het gesprek om jouw mening te delen, ook al is het niet 100% je ding. Dit laat je engagement zien in de zoektocht naar een nieuwe job.